Panama – Wichub Wala – San Blas

Panama - Wichub Wala - San Blas

We verblijven op het eilandje Wichub Wala, gelegen ten NO van de provincie Panama aan de kust van de Atlantische oceaan. Het eilandje is piepklein. Het staat vol met nette hutjes. Er is een bakker, een supermarkt, een restaurant, een groot plein en een grote gemeenschappelijke overdekte zaal, bekleed met stoelen en banken. Regelmatig komen de dorpsbewoners daar samen om belangrijke beslissingen te nemen. Het eilandje zelf heeft een dorpschef en telt zo ongeveer een gemeenschap van een paar honderd indianen. Ze leven van visvangst, jacht en toerisme. De vrouwen naaien mooie decoratieve doekjes, ‘de Mola’s’. De Kuna vrouwen hebben veel smaak om zich te kleden en te versieren met gouden juwelen. Hun armen en benen worden omwonden met gekleurde glazen pareltjes in mooie decors. Ze dragen ook een bloesje met pofmouwkes en een typisch borststukje, de Mola. Dan een lange rok met bloem motieven. Sommige getrouwde Kuna vrouwen schilderen een mooie zwarte lijn dwars over hun gezicht en dragen een gouden neusclip onderaan in de neus.
chronotopia.wordpress.com/2009/02/07/molas-from-san-blas-…

Posted by Rita Willaert on 2008-03-19 06:28:49

Tagged: , Panama , Kuna , Indian , Indianen , San Blas , Wichub Wala